Toni Uusitalosta hyökkäyksen koordinaattori

25.11.2020

Spartansin päävalmentajana ja kaudella 2020 toiminut ja myös pelikentillä nähty Toni Uusitalo palaa kaudelta 2019 tuttuun tehtävään Spartansin hyökkäyksen koordinaattorina. Hyökkäyksen valmentaminen ei ole Uusitalolle uutta, sillä kokemusta on takana mm. Vaahteraliigasta vuosilta 2016-2018 ja Suomen nuorten maajoukkueesta vuodesta 2016 alkaen.

Sekä valmentajana, että pelaajana hyökkäyksen puolella viihtynyt Uusitalo nähtiin kaudella 2020 puolustuksen puolella ja puolustuksen linjassa pelaaminen olikin virkistävää vaihtelua:

”Viime kauden pelailu oli juuri sitä mitä itse tarvitsi. Välivuosi valmennuksesta nosti motivaatiota taas sille tasolle missä sen pitääkin olla, jos tällaisessa tehtävässä haluaa toimia. Lisäksi vierailu pallon toiselle puolelle loi taas uusia näkökulmia asioihin, joita on ennen virheellisesti pitänyt päivänselvinä.”

Toni Uusitalo juuri ratkenneessa Rautamaljassa. Kuva: Pasi Hakonen

Monella eri tasolla sekä miesten, naisten, että junioreiden joukkueissa valmentanut Uusitalo ei näe suuria eroja työn määrässä sarjojen välillä:

”Oli kyse mistä sarjatasosta tai ottelusta tahansa, niin itselläni on tapana tehdä hommat niin hyvin kun osaan ja aina täysillä.

Oma fiilis on että tällä hetkellä pääsee ensimmäistä kertaa kunnolla valmentamaan hyökkäystä. Paljon on jo vietetty aikaa filmin parissa luokkahuoneessa, sekä tietysti kentällä, jossa olemme perustason asioiden lisäksi jo jonkin verran ajaneet pelejä sisään. Työtä helpottaa loistava treeniaktiivisuus, ja olemme päässeet harjoituksissa pelaamaan 11 vs 11 aina halutessamme.”

Tulevasta pelikirjasta Uusitalo ei halua paljastaa liikoja, mutta pelaajistoon hän on tyytyväinen:

”Hyökkäyksessä oli viime kaudella ensimmäistä kauttaan pelaavia kavereita ja loukkaantumiset aiheuttivat pientä ongelmaa. Tulevalla kaudella pelaajat ovat yhden kauden verran kokeneempia ja olemme nyt saaneet lisää syvyyttä niin hyökkäyksen linjaan, kuin keskushyökkääjäosastollekin.”

Uusitalo ennen Oulu Northern Lightsia vastaan pelattua kotiottelua. Kuva: Harri Koivunen

Pelaajaliikennettä on Spartansissa ollut kumpaankin suuntaan. Samalla kun nuoret, nimeä saaneet pelaajat lähtevät korkeammalle sarjatasolle haastamaan itseään, on uusia tulevaisuuden nimiä saapunut joukkueeseen.

Uusista hahmoista löytyy jo useamman kauden pelanneita konkareita, kuin myös täysin uusia pelaajia, jotka tulevat ensi kaudella pelaamaan ensimmäiset ottelunsa. Hyökkäyksen puolella pelaajamäärä on kasvanut viime kauteen verrattuna ja uusia nimiä on noussut täyttämään pois lähteneiden saappaita.

”Meillä on sitoutunut ja hyvin yhteen hitsautunut porukka jonka kanssa olemme päässeet jo yli kahden kuukauden ajan harjoittelemaan kunnolla. Treeniaktiivisuus on ollut hyvä ja pelaajilla tuntuu motivaatiota piisaavan. Pelipaikoilla on tervettä kilpailua pelaajien kesken ja saamme jatkuvasti harjoitella hyvää puolustusta vastaan. Tuontipelaajille ei ole tarvetta.”