Rautamaljan otteluennakko: Spartans - TAFT

10.9.2021

Pirkkalan Keskuskentällä 11.9. pelattavassa Rautamaljassa vastustajaksi saapuu Vantaan TAFT. Kuten Spartanskin, on TAFT edennyt loppuotteluun puhtaalla pelillä. Molemmilla finaalijoukkueilla on myös takana erittäin tasaiset välieräpelit Spartansin voittaessa Jyväskylä Jaguarsin niukasti 7–0 ja TAFTin päihittäessä Oulu Northern Lightsin lopulta varsinaisen peliajan päätyttyä hyökkäyskilpailussa 13–20. Spartans ja TAFT eivät ole kohdanneet toisiaan koskaan aikaisemmin, joten ensikohtaamisessa riittää panosta.

Spartans ennen Bouncersia vastaan pelattua kotiottelua. Kuva: Harri Koivunen

Spartansin päävalmentaja Toni Uusitalo kommentoi tulevaa vastustajaa näin: ”Videomateriaalin perusteella vastaan tulee hyvä joukkue, jota vastaan saadaan onnistua kummallakin puolella palloa, mikäli maljaa halutaan nostaa. Joukkue heittää todella paljon ja hyvin, mihin emme ole tällä kaudella juurikaan tottuneet. Puolustus on hyvä jokaisella osa alueella eikä varsinaisia heikkoja kohtia löydy hyödynnettäväksi.” Vaikka edellisten kausien otteluista on turha liikoja päätellä, on myös huomionarvoista mainita TAFTin päihittäneen kuluvalla kaudella Spartansin viimevuotisen finaalivastustaja Helsinki Wolverines Bluen.

TAFTin päävalmentaja J-P Kuusisto odottaa finaalista kovaa, reilua ja puhdasta jefumatsia. Vantaalaiset eivät finaalia varten ole toimivasta konseptistaan poikenneet: ”Valmistautuminen peliin on sama kuin kaikkiin muihinkin otteluihin, jossa kohtaamme vastustajan ensimmäistä kertaa tällä kaudella.” kommentoi Kuusisto joukkueiden ensikohtaamista. Uusitalo puolestaan toteaa valmistautumisen alkaneen heti välieräottelun loppuvihellyksen soitua.

Löytääkö hyökkäys finaalissa alkukauden vireensä? Kuva: Jari Turunen

Spartansin suurin kompastuskivi viimeisimmissä otteluissa on ollut sen hyökkäys. Paikoin eteneminen on ollut todella tahmeaa ja hyökkäyksen alettua rullaamaan on hyökkäysvuorot saatu pysäytettyä omasta takaa rangaistuksin ja turhin virhein. Spartansin päävalmentaja Toni Uusitalo toteaa, että pari viimeistä ottelua on jätetty jo taakse ja finaaliin valmistautuessa on nähty pirteämpi ja rosteriltaan kattavampi hyökkäys. Lisävahvistuksia Spartansin hyökkäykseen tuovat laitahyökkääjät Kristian Linnainmaa, Jesse Aalto sekä tuore U17 I-divisioonan mestari Tesfaw Lappalainen. Myös hyökkäyksen linja saa lisää syvyyttä, kun Ville Seitsonen palaa pelaavaan kokoonpanoon.

Spartansin puolustuksen suoritus kuluvalla kaudella on jo nyt uskomaton, mutta pelaajat haluavat varmasti pitää kynsin ja hampain kiinni nollasta päästetystä pisteestä aina finaalin loppuvihellykseen saakka. Lisävahvistuksia pirkkalaisten puolustukseen tuovat linjamiehet Ere Viitanen ja Riku Kuusisto, sekä tukimies Joona Rekola. TAFTin päävalmentaja Kuusisto kuitenkin muistuttaa, ettei Spartans -puolustus ole vielä kohdannut vantaalaisten hyökkäystä ja uskookin omiensa kykenevän puolustuksen taian murtamaan. Tämä on syytä myös Spartansin pitää mielessä, sillä TAFT on takonut kuluvalla kaudella taululle vähintäänkin kiitettävän määrän pisteitä.

Kestääkö puolustuksen nollaputki kauden loppuun saakka? Kuva: Marko Pessi

Vaikka molemmat joukkueet pistetaululle pääsisivät, ei Kuusisto odota ottelun olevan hyökkäysten esiinmarssi. ”Tuskin siitä mikään pisteidentekokilpailu tulee” toteaa Kuusisto ytimekkäästi. Molempien joukkueiden päävalmentajat ovat varsin vähäsanaisia ottelun lopputuloksen ja ratkaisutekijöiden suhteen. Vantaalla uskotaan vähemmän virheitä tekevän joukkueen vievän pokaalin kotiin, kun taas Pirkkalassa vannotaan jälleen tiukan ottelun tullen erikoisjoukkuepelaamisen nimiin.

Puolustuksen linjamies Ali Ersan (55) on tehnyt vakuuttavan paluun edelliskauden loukkaantumisen jälkeen. Kuva: Jari Turunen

TAFtin kokoonpanosta Kuusisto ei halua nostaa ketään jalustalle: ”Kyllä minun mielestäni jokainen finaalissa pelaava pelaaja ansaitsee täyden huomion. Jokaisella pelaajalla on joukkueessa roolinsa, osalla se on vaan näkyvämpi”. Spartansista Uusitalo kehottaa kääntämään katseet miesten sarjaan erinomaisesti sopeutuneeseen Tesfaw Lappalaiseen, sekä heittopuolustuksessa kunnostautuneeseen tukimies Nestori Kalliomäkeen.