Otteluraportti: Spartans - Eagles

5.6.2023

Lupaavasti alkanut ja puoliajalle saakka tiukkana pysynyt Spartansin kesän ensimmäinen kotiottelu päättyi Kotka Eaglesin selvänumeroiseen voittoon liki katastrofaalisen toisen puoliajan jälkeen. Spartansin päävalmentaja Toni Uusitalo toteaa joukkueen jääneen kauas omasta tasostaan ja tarjottujen mahdollisuuksien jääneen käyttämättä. Vaikka selkeästi paremmin valmistaunut joukkue voitti ei tulostaulu kerro ottelusta koko kuvaa.

Eagles valmistautumassa aloituspotkuun Kuva: Oona Nyblom

Spartansin puolustus antoi heti ottelun alussa myrskyvaroituksen. Kotkan ensimmäinen yritys päättyi rähmäykseen ja Juuso Savolaisen epäonnistuttua tätä seuranneessa kenttäpotkumaaliyrityksessä hän korjasi virheen korkeimman omakätisesti heti seuraavalla hyökkäysvuorolla. Upeasti peliä lukenut puolustuksen linjamies pääsi väliin Eaglesin pelinrakentaja Niclas Carpelanin nopeaan heittoyritykseen ja kuljetti pallon maaliin, eikä enää erehtynyt lisäpisteyrityksessäkään.

Seuravalla hyökkäysvuorolla syötönkatkoon ylsi vuorostaan Peetu Mansikkamäki, mutta Spartansin hyökkäys rähmäsi pallon ja kotka pääsi jatkamaan hyökkäystään lähes samoista kenttäasetelmista. Pitkällä heittopelillä aivan maalialueen tuntumasta tavoitettiin Mason Wilfong ja tämän jälkeen lyhyellä heitolla vuorostaan Marnol Raudver ja Eagles tasoitti tilanteen 7–7. Spartansin hyökkäys eteni vielä vakuuttavasti potkumaalietäisyydelle eikä Savolainen enää toiste erehtynyt. Näin Spartans siirtyi ottelun alussa 10–7 johtoon.

Kokenut pelinrakentaja Carpelan ei antanut vaikean alun häiritä itseään vaan seuraavalla hyökkäysvuorolla vakuuttavan heittohämäyksen jälkeen ojensi pallon keskushyökkääjälleen Raudverille joka juoksi pitkän 60 jaardin siivun maaliin asti. Toisella neljänneksellä Kotka iski uudestaan, kun asialla oli jälleen pitkän heittopelin päätteeksi Wilfong joka oli tällä kertaa vastaanottamassa heittoa maalialueella saakka. Kotka kasvatti näin johtoasemansa tilanteeseen 10–19.

Spartans onnistui seuraavalla hyökkäysvuorolla vielä kaventamaan tilannetta, kun pelinrakentaja Joni Riihelä karkasi paineen alta kentän oikeaan laitaan ja tavoitti samalta laidalta laitahyökkääjä Matti Liskin joka pääsi karkaamaan Riihelän omaa juoksua odottaneilta kotkalaisilta. Onnistuneen lisäpistepotkun myötä tilanne oli 17–19. Ennen puoliaikaa Kotkan pelinrakentaja Carpelan tavoitti jälleen pitkällä heitolla maalialueelta laitahyökkääjä Wilfongin ja parivaljakko toisti tempun vielä lisäpisteyrityksessä, jonka myötä puoliajalle siirryttiin lukemissa 17–27.

Toisella puoliajalla Spartansin hyökkäys ei saanut peliään rullaamaan eikä toistuvasti pitkiä jaksoja kentällä ollut puolustuskaan pystynyt enää ihmetekoihin. Pitkää heittoa väläytellyt Carpelan onnistuikin hämäämään Spartansin puolustusta uudelleen ja tällä kertaa pallo ojennettiin Pori Bearsissakin pelanneelle irlantilaiskeskushyökkääjä Pete McMahonille joka kantoi pallon maaliin. Neljännellä neljänneksellä Carpelan esitteli vielä ilmeisen toimivaa heittokättään ja tavoitti maalialueelta kahdesti suosikkilaitahyökkääjäänsä Wilfongin.

Vauhdikkaan I-divisioonan tervetulotoivotuksen järjestäneen Kotka Eaglesin jälkeen Spartans valmistautuu kohtaamaan viime kauden II-divisioonan finaalista tutun vastustajan Helsinki Wolverines Bluen vieraskentällä Helsingissä. Ottelu pelataan sunnuntaina 11.6. klo 18:00 Helsingin velodromilla.