Otteluennakko: Spartans - Saints

27.6.2023

Kesän kenties odotetuin kotiottelu pelataan lauantaina 1.7. kun ”Nukkumalähiön hupijoukkueeksi” tituleerattu Spartans isännöi maakunnan pääkaupungista saapuvaa Tampere Saintsia. Vaikka Spartans on nyt saavuttanut saman sarjatason, on se tulevassa ottelussa selkeässä altavastaajan roolissa. Saintsin rosterissa on useita ulkomaalaisvahvistuksia sekä jo kolmella vuosikymmenellä kenttiä kiertäneitä konkareita. Pirkkalaisten runko taas on puolestaan verraten nuori ja kokematon.

Spartans valmistautuu kohtaamaan Saintsin Daniel Tolosen (kesk.) toimiessä hyökkäyksen kapellimestarina. Kuva: Laura Helminen

Paikalliskamppailuun on varmasti ladattu tunnetta normaalia runkosarjaottelua enemmän. Monet pelaajat ja valmentajat ovat toisilleen tuttuja jo vuosien takaa, joten näyttämisen halu on kova. Spartansin päävalmentaja Toni Uusitalo on aiemmin valmentanut vuosien ajan Saintsissa ja tunteekin suuren osan valmennustiimistä: päävalmentaja Hannes Mattila toimi hyökkäyksen linjan valmentajana Uusitalon toimiessa hyökkäyksen koordinaattorina. Puolustuksen koordinaattori Jussi Taipalmaa on tuttu Saintsin lisäksi U17 -maajoukkueen valmennustiimistä ja nykyisin keskushyökkääjän paikalta myös hyökkäystä koordinoiva Dajon Newell pelasi jo Uusitalon valmennusaikoina.

Paikalliskamppailua hehkuttaa niin ikään Saintsin Mattila. "Todella hienoa että Pirkkala nousi ylemmälle tasolle ja pääsemme pelaamaan paikallisderbyjä!" ja lisää odotusten olevan tulevan ottelun suhteen todella korkealla. Spartansin tavoin on Saintskin käyttänyt juhannustauon aiemmista otteluista toipumiseen ja kuluvalla viikolla alkaa työnteko tulevaa ottelua ajatellen. 

Spartansin juoksupuolustus joutuu ottelussa koetukselle. Keskustan lukkona toimii Markus Korpela (44). Kuva: Laura Helminen

Kuten jo mainittu on Spartans ottelussa jopa selkeä altavastaaja. Saintsin suurilukuiseen ja kokeneeseen rosteriin on haalittu apua niin ulkomailta, maakunnista kuin eläkepäiviltäkin. Saintsin junioripolun läpikäyneitä nuoria pelaajia kyllä riittää, mutta aloittavissa kokoonpanoissa on valtaosa edelleen kokenutta kaartia. Spartans on luottanut, ja luottaa myös I-divisioonatasolla, orgaaniseen kasvuun ja omien pelaajien kehittämiseen pitkällä tähtäimellä. Työ varmasti kantaa hedelmää, mutta sato ei ehkä ole vielä aivan kypsä.

Uusitalon mukaan tulee voittamaan se joukkue, jonka hyökkäys pelaa vahvemman ottelun. Molempien joukkueiden puolustukset ovat onnistuneet kuluvalla kaudella todella hyvin ja pelin voittaakseen on varmasti avattava myös kikkavihon lisälehdet. Uusitalo uskoo kuitenkin, että pisteitä tullaan näkemään paljon ja Spartans vie ottelun nimiinsä yhden maalin turvin 35–28. Mattila taas vannoo vahvojen puolustusten nimeen ja uskoo ottelun ratkeavan toisella puolen palloa. 

Myös erikoisjoukkuepelaaminen voi olla ottelussa avainasemassa. Kuva: Laura Helminen

Spartansin kokoonpanosta kannattaa ottaa silmätikuiksi puolustuksen takakentälle palaava Ronny Lehmussaari ja laitahyökkääjäksi paluun tekevä Joni Riihelä. Saintsista Mattila kehottaa seuraamaan jo kauan yhteispeliään hionutta hyökkäyksen linjaa ja sen pelaamista. 

Ottelu alkaa Pirkkalan Keskuskentällä 1.7. klo 16:00 ja on katsottavissa myös Ruutu+ -palvelusta.