Otteluennakko: Spartans - East City Giants

6.6.2024

Spartansin toinen kausi 1-Divisioonassa potkaistaan käyntiin lauantaina, kun vastaan asettuu sarjanousija ECG Helsingistä. Kyseessä on myös ensimmäinen kerta, kun joukkueet kohtaavat millään sarjatasolla.

Spartansin tämän kauden joukkueessa on sekoitus uutta ja vanhaa viime vuonna finaaliin asti tiensä raivanneeseen joukkueeseen verrattuna. Muutama kokenut pelaaja on siirtynyt kentältä taustajoukkoihin ja harmillisten loukkaantumisten myötä muutama pelaaja on siirtynyt joukkueen valmennukseen.
Joukkueessa on edelleen mukana paljon viime vuosien avainpelaajia ja mukaan on saatu hyvä määrä uusia pelaajia, jotka ovat valmiina täyttämään aukot kokoonpanossa. Spartans on pystynyt rakentamaan hyvän rungon jo talvesta asti, ja scrimmage-harjoitukset yhteistyöseurojen Pori Bearsin ja Vaasa Royalsin kanssa ovat valmistaneet joukkuetta kauteen ja antaneet uusille pelaajille tärkeää kokemusta kauteen lähdettäessä.

Hyökkäyksen koordinaattoriksi täksi kaudeksi siirtynyt Joni Riihelä kommentoi Spartans hyökkäyksen lähtökohtia avausotteluun seuraavasti:

”Tiukkaa matsia odotan ja toivon tietty. Vastassa omien tietojen mukaan nuori mutta sitäkin taitavampi nippu. Meillä on joukkueessa tänä vuonna tosi paljon uusia jätkiä, joita varmasti vähän jännittää eka peli mutta parit kolistelut alkuun niin unohtuu jännitys ja päästään aloittaan peli kunnolla. Eka peli on nyt se oikea mittari mikä näyttää missä mennään pelillisesti. Uskon että jos suoritetaan hyökkäyksessä omalla tasolla niin se vie pitkälle.”

Joni Riihelä (5) siirtyi täksi kaudeksi Spartansin hyökkäyksen koordinaattoriksi. (Kuva: Tytti Martikainen)

Spartans hyökkäyksessä viime kaudella vahvasti juossut Dominic Olney, tykinkuulamainen Niko Hänninen ja painonnostotaustan omaava Tilman Tietz muodostavat vaikeasti pysäytettävän pallonkantajakolmikon, jolle Vaahteraliigassa jo kautensa vahvasti aloittaneen Antti ”Jami” Mannilan kipparoima hyökkäyksen linja pyrkii raivaamaan tilaa.

ECG:n rosteri on vielä kirjoitushetkellä hieman arvailun varassa. Syksyn rosterista käy ilmi että vastaan asettuu hyvin nuori, mutta laaja joukkue. Spartans ei voi kuitenkaan aliarvioida vastustajaansa iän perusteella. ECG:n pelaajista valtaosalta löytyy vuosien kokemusta juniorisarjoista, jossa seura on tehnyt tuhoisaa jälkeä vuosien ajan. Lisäksi nuoresta pelaajistosta löytyy lähivuosilta kokemusta myös USA:n High School kentiltä ja nuorten maajoukkueista. Myös viime vuosilta Spartansille hyvinkin tutusta Vantaan Taftin pelaajistosta on saatu Helsinkiläisseuraan vahvistusta ja kokemusta.

ECG uutisoi Keväällä Yhdysvaltalaisen pelinrakentajan Shay Netterin sopimuksesta. Netter on pelannut suomessa kaksi viime kautta, ja kaudella 2022 Lohjalaisseura Crusadersin peräsimessä hän heitti palloa eteenpäin melko vakuuttavasti yli 2500 jaardin ja 26 touchdownin arvoisesti Vaahteraliigassa.

Shay Netter pelasi kaudella 2022 UNC:n pelinrakentajana (Kuva: Jari Turunen)

Spartans puolustus ottaa mielellään haasteen vastaan. Puolustuksen koordinaattori Aleksi Siirtola kommentoi Puolustuksen valmistautumista seuraavasti:

”Kauden ensimmäinen peli, joten hienoa päästä vihdoin ulosmittaamaan talven ja kevään aikana tehtyä työtä. Vastassa sarjanousija, joka on meille entuudestaan täysin tuntematon joukkue, joten lähdetään pelaamaan omilla vahvuuksillamme ja mukaudutaan tarvittaessa pelin aikana jos vastaan tulee jotain odottamatonta. Puolustuksen puolella on tapahtunut myös jonkin verran luonnollista vaihtuvuutta viime kaudelta, joten päästään lauantaina näkemään useampikin debyytti myös sillä puolen palloa.”

Helsinkiläisten hyökätessä ulottuva ja lähes mahdoton blokattava puolustuksen linjamies Ere Viitanen tulee varmasti häiritsemään Netterin heittorauhaa säännöllisesti, josta pallonnälkäinen Spartansin takakenttä pyrkii poimimaan heitot itselleen.

Molemmat joukkueet lähtevät varmasti kauden avaukseen ennakkoluulottomasti. Tulosta on hyvin vaikea ennakoida mutta ei kannata yllättyä, jos peli pysyy tasaisena vääntönä loppuun asti. Myös epävakaa pelipäivän sää voi tehdä muutoksia joukkueiden pelisuunnitelmiin.

 

Ottelu potkaistaan käyntiin tuttuun aikaan Lauantaina 8.6.2024 kello 16:00 Pirkkalan keskuskentällä