Missä mennään?

20.2.2020

Spartansin talvikausi käynnistyi vauhdikkaasti kauden päättymisen jälkeen, eikä taukoa juurikaan pidetty. Pitkin syksyä sekä valmentaja- että pelaajasopimuksia solmittiin kuin liukuhihnalta ja valmennustiimiin kuuluukin tällä hetkellä jopa 11 valmentajaa.
Innokas valmennusryhmä pääsi syksyn pimenevinä iltoina Pirkkalan kentille kouluttamaan spartalaisia kohti kautta 2020 ja ilmojen kylmettyä lajiharjoittelu siirtyi Ylöjärven uuteen Urheiluhalliin leirimuotoisena harjoitteluna.
Lähes 50 pelaajan rosteri onkin pitänyt huolen, että leireillä tempo on ollut hyvä ja 11v11 pelimuotoa on päästy harjoittelemaan tosissaan.


Uusi hyökkäyksen koordinaattori Sami Rantanen on ollut tyytyväinen näkemäänsä:

”Talven harjoitukset on mennyt hyvin, tahti on ollut leirisysteemiin nähden kova ja ollaan ajettu paljon asiaa sisään pienessä ajassa. Lopputalvi ja kevät keskitytään perusasioiden hiomiseen, niin hyvä tulee.
Eemin (pelinrakentaja) kanssa meillä on aikalailla yhteinen kieli, joka muokkaantuu jatkuvasti. Tekemistä vielä riittää, mutta kauden alkuun on vielä aikaa.”


Myös puolustuksen koordinaattori Kari Uusitalo on päässyt ajamaan uutta puolustusta sisään:

”Talven aikana puolustukselle on tuotu uusi pelijärjestelmä, jota on päästy myös käytännössä testaamaan jo lähes sadan 11v11 downin verran leiriemme aikana. Laaja ja osaava valmentajarinki on mahdollistanut sen, että olen itse pystynyt lähes täysin keskittymään puolustuksen taktiikkatason asioihin. Pelijärjestelmän sisäänajossa on videoanalyysit olleet myös merkittävässä osassa ja tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että Spartans puolustus tulee olemaan valmis, kun kausi viimein toukokuun lopulla alkaa.”

Yksi valmennusryhmän uusista kasvoista on laitahyökkääjien valmentamiseen erikoistunut Ilari Laine (keskellä).

Yhteistyötä seurojen välillä


Omien harjoitusten lisäksi treenaamaan päästään myös muiden joukkueiden kanssa ja seurojen välinen yhteistyö on ollut iso ja tärkeä osa Spartansin ideologiaa alusta asti. Spartans kävi 1.2. Vaahteraliigajoukkue Seinäjoki Crocodilesin vieraana Seinäjoen Elisa Monitoimihallissa.

–Croco-leiristä jäi pelkästään positiivinen kuva. Hyvä kun vastassa ei aina ole ne samat tutut pelaajat vaan uusia miehiä tulee vastaan. Leiri oli hyvin organisoitu ja voisin koska vaan ottaa saman uusiksi, kommentoi hyökkäyksen koordinaattori Rantanen.

–Uudet pelaajat ovat sopeutuneet loistavasti ja juuri Seinäjoen leirillä nähtiin paljon hyviä asioita mm. laitahyökkääjäosastolta. Kiva nähdä miten pelaajat ovat kehittyneet viime syksystä. Myös hyökkäyksen linjassa uusien pelaajien sitoutuminen lämmittää sydäntä, kehui Rantanen myös joukkueen rookieita.


Samoilla linjoilla oli myös päävalmentaja Toni Uusitalo:

”Näemme, että tiedon ja osaamisen jakaminen kehittää paitsi meitä joukkueena niin myös koko lajia. Porin ja Seinäjoen kanssa yhteistyötä on ollut helppo jatkaa viime kauden jälkeen. Vaikka pelaajaliikennettä vähennetään, niin silti olemme Pori Bearsin kanssa erittäin mielellämme harjoittelemassa yhdessä ja valmistautumassa kauteen. Ylemmillä sarjatasoilla pelaavien joukkueen kanssa harjoittelu ja pelaaminen tuo meille arvokasta kokemusta ensi kautta varten.

Uusia pelaajia on saatu mukavasti mukaan. Lajin aloittaneita on puolen tusinaa ja muista seuroista siirtyneitä lähes saman verran.  Erityisen tyytyväinen olen pelaajien tasosta. Olemme olleet onnekkaita että olemme saaneet todellisia urheilijoita mukaan.

Ensi kaudella suosittelenkin seuraamaan erityisesti uusia linjamiehiämme Ville Seitsosta ja Jaakko Silmolaa. Nämä herrat ovat ylittäneet kaikki odotukset ja tulevat vastustajille tuottamaan isoa vaivaa linjapelaamisessa”

Ville Seitsonen (oik.) on vakuuttanut valmentajat jo ensimmäisten harjoitusten aikana. Kuvassa Ville kamppailee Ali Ersania vastaan.

Uusi harjoittelurytmi


Viime kauden päätyttyä Spartans päätti uudistaa koko harjoitusohjelman ja keskittyä huomattavasti enemmän pelaajien fysiikan harjoittamiseen. Lajiharjoittelun keskityttyä leireihin ja klinikoihin on viikkotasolla pystytty siirtämään fokus paremmin kuntosali- ja juoksuharjoitteluun.

Uusi kuntosaliohjelma mahdollistaa pelaajien harjoittelun paikkaan ja aikaan sitoutumatta, jotta pelaaja pystyy treenaamaan omiin aikatauluihinsa sopivasti.


Elokuussa valmennustiimiin kiinnitetty fysiikkavalmentaja Mikko Paakkunainen saakin päävalmentaja Uusitalolta kehuja:

”Voimavalmentaja Paakkunainen on tehnyt joukkueelle hyvän ohjelman, jota käymme läpi Poltteella voimaklinikoiden muodossa. Tulokset ovat olleet silmin nähtävissä ja pelaajilta saadun palautteen perusteella moni on saanut ihan uudenlaista virtaa pelaamiseen.”


Spartans teki viime vuoden lopulla yhteistyösopimuksen Kauppi Sports Centerin kanssa ja pelaajillemme tarjoutuu valtakunnan tasolla huippuluokkaa olevat kuntosalifasiliteetit edullisesti.


Kun treenataan voimaa niin se pitää myös saada välittymään kentälle ja tässä asiassa juoksuvalmentaja Janne ”Monne” Moisio on tehnyt kultaakin arvokkaampaa työtä. Hänen johdollaan on harjoiteltu paitsi juoksutekniikkaa niin myös liikkuvuutta. Tietenkään hermotuksen tärkeyttä unohtamatta. 


Monnen mielestä talven juoksuharjoitukset ovatkin sujuneet hyvin ja kehitystä on tullut:

”Selkeästi huomaa näinkin lyhyellä aikavälillä kehityksen nimenomaan juoksutekniikan osalta, mikä osaltaan johtuu siitä, että soturit ovat olleet hyvinkin tarkkaavaisia ja vastaanottavia ohjeistuksen suhteen. Tietysti tilanteita tulee vastaan missä jokin asia väännetään rautalangasta, mutta työni on ollut hyvinkin mieluisaa ja helppoa.
Hyvät motoriset edellytykset löytyvät jokaiselta urheilijalta. Sen sijaan koordinaation kanssa ollaankin sitten painittu enemmän, mutta onneksi sitä voi harjoitella lähes missä ja milloin vain. Toivottavasti kehitys myös säilyy nousujohteisena ja näkyy positiivisesti myös kesällä kentällä.”

"Monne" (vas.) avustaa Tapio Karia avaamaan paikkoja.

Kesä 2020


Kauden 2020 kovatasoiseen 2-divisioonaan Spartans lähtee ainoastaan mestaruus tavoitteena. 11 joukkueen sarja on jaettu kahteen lohkoon, joissa kummassakin pelataan kaksinkertainen sarja. Spartansin kanssa samassa lohkossa pelaavat Oulu Northern Lights, Kuopio Steelers Veljmiehet, Jyväskylä Jaguars ja Lahti Panthers. Toisessa lohkossa toisistaan ottavat mittaa Vantaa TAFT, Helsinki Wolverines Blue, Hyvinkää Falcons, Lappeenranta Razorbacks, Kuusankoski Cowboys ja ulkomaisen vivahteen sarjaan tuova Saint Petersburg Griffins.


–Odotukset kaudesta ovat korkealla, mutta nöyrä pitää olla. Yhtään joukkuetta ei voi aliarvoida ja valmistautumisen pitää olla parhaalla mahdollisella tasolla. Oma tontti kun on kunnossa, niin ei tarvitse vastustajasta välittää, pohtii Rantanen ja Kari Uusitalo komppaa: ”Tuloksellisesti ei kai muuta tavoitetta voi olla, kuin lähteä voittamaan sarjaa ja puolustuksen osalta tavoitteena on, että olemme sarjan paras puolustus kauden alusta sen päätökseen saakka.”


Päävalmentaja Toni Uusitalo uskoo myös menestykseen:


”Uskon rehellisesti, että mestaruuteen on kaikki edellytykset. Töitä tämän tavoitteen eteen on tehtävä edelleen ahkerasti ja määrätietoisesti ja missään nimessä emme voi ”takki auki” lähteä yhteenkään otteluun.

Itse pidän ennakkosuosikkina Oulu Northern Lightsia, joka onkin esittänyt tavoitteekseen nousta 1-divisioonaan.

Lisäksi odotan paljon Kuusankoski Cowboysilta, joka on nuori seura kuten mekin, mutta täynnä kokemusta ja osaamista. Etenkin heidän heittopelinsä viime kaudella vakuutti minut siitä, että heidät on todellakin nähtävä kovana vastustajana.

Lisäksi Pietarin Griffins tulee olemaan todellinen musta hevonen, josta emme vielä tiedä juurikaan muuta kuin, että he ovat kovaa harjoitteleva joukkue jolla löytyy mm. Venäjän mestaruus. He ovat asettaneet hyvinkin kunnianhimoisen tavoitteen, eli nousun Vaahteraliigaan kahden vuoden sisällä.”


Puolustuksen koordinaattori Kari Uusitalo povaa myös Oulun ja Kuusankosken joukkueille hyvää kautta:

”Cowboysien otteet olivat viime kaudella todella hyviä ja tuskin se muuttuu vaikka siirrytään sarjaporrasta ylemmäs. Oulu saanee varmasti myös hyvän nipun jalkeille, mutta itselläni on tässä vaiheessa hyvin niukat tiedot vastustajista, joten hyvin vaikeaa on veikata, mitkä joukkueet tulevat kauden päätteeksi olemaan sarjataulukon kärjessä.”


Kaudella 2020 Pirkkala Spartans pääsee pelaamaan kotiottelunsa aivan Pirkkalan keskustassa, Vähäjärven rannalla, Keskusurheilukentällä. Hiljattain uusittu tekonurmi ja keskeinen sijainti tarjoavat loistavat puitteet jenkkifutisotteluille.


–Kenttä on pelaajien toimesta jo omaksuttu kotikentäksi, missä pitää esiintyä parhaimmalla tasollaan aina.
Kentän varmistuttua olemme alkaneet suunnittelemaan otteluiden yhteyteen koko perheen tapahtumaa, jollaista Pirkkalaan on kaivattu. Tästä tiedotamme kauden lähestyessä enemmän, kommentoi Toni Uusitalo uutista kotikentän varmistumisesta.

Eemi Huhtinen (vas.) ja Antti Willberg ovat Spartansin pelinrakentajaduo kaudella 2020.