Välierän otteluennakko: Spartans - Jaguars

3.9.2021

Lauantaina 4.9. Spartans kohtaa välierässä Jyväskylä Jaguarsin. Edellisen kerran joukkueet kohtasivat viime kaudella runkosarjaottelussa ja tuolloin Spartans oli vahvempi numeroin 24 – 6. Menneitä tuloksia ei kuitenkaan auta tuijotella. Kumpikin joukkue on viime kauteen verrattuna kokoonpanoltaan varsin erilainen ja Jaguars saapuu Pirkkalaan varsin kilpailukykyisellä rosterilla. 

Daniel Tolonen (10) pääsee tänä vuonna kohtaamaan Jaguarsin aloittavana pelinrakentajana. Kuva: Harri Koivunen

Jaguars on Spartansin kaksivuotisen II-divisioonataipaleen ajan kuulunut sarjan ehdottomaan kärkikastiin. Joukkue on kokoonpanoltaan hieman saman kaltainen kuin Spartans; rosterissa on runsaasti niin pelivuosia ja kokemusta kuin nuoruuden intoakin. Osa pelaajista on myös tuttuja Spartansin päävalmentaja Toni Uusitalolle muutaman vuoden takaa, kun Uusitalo valmensi Jaguarsin U19 -joukkuetta, joten vaaran paikat osataan ainakin osittain vastustajan riveistä tunnistaa.

Erikoisjoukkueet ovat toimineet muutamassa aikaisemmassa ottelussa erinomaisesti, eikä puolustuksen pelaamisesta oikein löydy moitittavaa, kun runkosarjassa pisteitä ei päästetty omaan maaliin ainuttakaan. Välierän voittoon tarvitaan kuitenkin onnistumisia myös hyökkäyksen puolella, ja homman onkin oltava raiteillaan heti ensimmäisestä hyökkäysvuorosta alkaen. 

Puolustuksen linjamies Joonas Lindström (vas.) aiheuttaa vastustajan pelinrakentajille rutkasti päänvaivaa. Kuva: Harri Koivunen

Hyökkäyksen rattaista tuntuu löytyvän kapula, jos toinenkin. Poissaolijoiden lista on mittava, kun välierästä jää pois huomattava määrä pelaajia. Hyökkäyksen linjaan jää suuret saappaat täytettäväksi, kun edellisellä kaudella vuoden tulokkaana palkittu Ville Seitsonen jää pois pelaavasta kokoonpanosta. Myös Spartansin kauden mittaan mainetta niittänyt kovatasoinen laitahyökkääjistö kumisee tyhjyyttään, kun pois jäävät Kristian Linnainmaa, Tesfaw Lappalainen, Jesse Aalto sekä Eetu Häkkilä.

Usean laitahyökkääjän puuttuessa Tomi Mäkisellä (7) ja muilla keskushyökkääjillä on mahdollisuus ratkaista ottelu. Kuva: Jari Turunen

Myös Jaguars -hyökkäys on oman ennakkonsa mukaan kokenut menetyksiä pudotuspelien alla. Joukkueen kovatehoisin laitahyökkääjä Kaapo Peurakumpu ja pelinrakentaja Mikael Taivassalo joutuvat jäämään ottelusta pois asepalveluksen vuoksi. Mielenkiintoista onkin nähdä ketä jyväskyläläiset päätyvät peluuttamaan pelinrakentajan paikalla.

Spartansin joukkueesta katseet kannattaa kiinnittää kulmapuolustajan paikalla erinomaisen kauden pelanneeseen Tapio Kariin, joka rientää hyökkäyksen avuksi laitahyökkääjän paikalle. Vikkelä ja puolustajaksi varsin varmakätinen Kari saattaa nousta välieräottelussa arvoon arvaamattomaan. Puolustuksen puolella ottelukiikarit kannattaa tarkentaa tukimiesosastoon ja erityisesti tulokas Edgar Sarelaiseen, joka on muiden tulokkaiden tavoin pelannut kovaa ja varmoin ottein, mutta jäänyt vähemmälle huomiolle muiden loistavasti pelanneiden tulokkaiden rinnalla.

Puolustuksessa pelannut kaksikko Antti WIllberg (vas.) ja Tapio Kari erotetaan toisistaan kun Kari siirtyy hyökkäyksen puolelle. Kuva: Harri Koivunen

Jyväskyläläisistä ison vastuun todennäköisesti kantaa keskushyökkääjä Saulus Vanhatalo, joka on kauden mittaan jo tottunut taistelemaan jaardeista kovaa pelaavia puolustuksia vastaan.

Jaguarsin otteluennakko löytyy osoitteesta: https://jkljaguars.fi/valiera-spartans-vs-jaguars-la-4-9/