Teemu Roinisesta Spartansin voimavalmentaja

15.1.2023

Teemu Roinisella on yli kaksi vuosikymmentä kokemusta painonnostosta, EM- ja MM-tason kilpailuja takana 19 ja takataskusta löytyy 8 raskaan sarjan Suomen mestaruutta. Valmennuskokemusta löytyy painonnostajien parista aloittelijoista aina kansainväliselle tasolle asti. Suomen painonnostoliitossa Roininen on toiminut valmennuksen asiantuntijaryhmän puheenjohtajana.

Painonnostajien lisäksi Roininen on valmentanut urheilijoita yksilölajeista joukkueisiin ja viime kesänä Spartans siirtyi Roinisen valmennukseen.

Kauden aikana keskityttiin vielä voimatasojen ylläpitoon ja nostotekniikoiden hiomiseen, mutta kauden päätyttyä aloitettiin vahva valmistautuminen ensi kesään.

”Kuluneesta puolesta vuodesta voi hyvillä mielin antaa hyvän arvosanan. Treeneissä on käynyt motivoituneita urheilijoita treenaamassa hyvällä asenteella, ja ne ovatkin ihan ydin asioita, jos meinaa urheilijana kehittyä”, kertoo Roininen ja lisää, että kehitystä on ollut nähtävissä:

”Kaikilla mukana olleilla on tullut selvää kehitystä useammallakin eri voimantuoton osa-alueella mikä helpoiten näkyy siinä, että rautamäärä tangossa on kasvanut.

Valmentajan silmään ehkä vieläkin mukavampi juttu on nähdä selvää kehitystä urheilijoiden perusominaisuuksissa kuten liikehallinnassa ja kehon käytön monipuolistumisessa. Se tulee olemaan kentällä vähintään yhtä iso apu kuin voimaominaisuuksien kasvaminen.”

Juuri näitä perusominaisuuksia Roininen valmennuksessaan painottaa ennen siirtymistä lajispesifimpiin asioihin:

”Lajista riippumatta, mitä kovemmalla tasolla urheilijan perustaidot ja -ominaisuudet ovat, sitä harjoitettavampia on myös lajispesifit ominaisuudet. Monesti aletaan harjoittaa lajispesifejä harjoitteita ennen kuin urheilijat ovat valmiita saamaan niistä kunnolla irti ja niiden hyöty jää kovin vähäiseksi. Toisaalta myös mitä paremmat perustaidot ja -ominaisuudet ovat, sitä varmemmin välttyy loukkaantumisilta.”

Terveenä pysyminen onkin oheisharjoitteluna toteutetun voimaharjoittelun ylivoimaisesti suurin hyöty. Mitä enemmän urheilijalla on terveitä harjoituspäiviä, sitä enemmän urheilijalla on mahdollisuuksia kehittyä.

Teemu Roininen painonnoston SM-kilpailuissa 2019. Raskaan sarjan mestaruus irtosi tällä 195 kilon työnnöllä. Roininen on 27. suomalainen joka on työntänyt 200 kiloa.