Spartansille joukkueet III-divisioonaan ja lippupallon SM-sarjaan

9.2.2022

Tulevalla kaudella Spartans lähtee kehittämään ja laajentamaan toimintaansa entisestään perustamalla kaksi uutta joukkuetta. Uutukainen kakkosjoukkue osallistuu amerikkalaisen jalkapallon III-divisioonaan. Kokonaan uusi lajivaltaus Spartansille on puolestaan lippupallo, eli flag football, jossa tavoitteena on yltää Salon SM-viikolla aina mitaliin saakka.

Spartansin kakkosjoukkue on oiva paikka kartuttaa pelikokemusta 

Joukkue vetää edelleen lajin pariin uusia ja nuoria harrastajia ja tänä vuonna Spartansin pelipaidan pukee päälleen ainakin 15 uutta pelaajaa. Laaja ja nuori rosteri tarjoaan seuralle oivan mahdollisuuden uuden joukkueen perustamiselle, jolloin varmistutaan myös siitä, että kaikki saavat peliaikaa ja vastuuta ja pääsevät näin myös kehittymään. Spartansin tavoitteisiin lukeutuu myös II-divisioonan voittaminen ja nousu I-divisioonaan, jolloin kakkosjoukkueen merkitys tulee tulevaisuudessa korostumaan.  

Tavoitteena on tuoda Rautamalja takaisin Pirkkalaan. Kuva: Harri Koivunen

Suomen amerikkalaisen jalkapallon liitto kuvailee verkkosivuillaan sarjaa seuraavasti: "Äijäliiga (III-divisioona, toim. huom.) on tarkoitettu ponnahduslaudaksi uusille seuroille ja joukkueille päästä mukaan amerikkalaisen jalkapallon kilpailutoimintaan ja tulevaisuudessa isompiin kokoonpanoihin. Äijäliiga tarjoaa seuroille myös erinomaisen mahdollisuuden perustaa matalamman kynnyksen kehitysjoukke vasta-alkajille. Kakkosjoukkue tarjoaa seuran junioreille mahdollisuuden saada peliaikaa miesten sarjoissa tutustuen kontaktien kovuuteen."

III-divisioona on turnausmuotoisena pelattava sarja. Sen tarkkaa otteluohjelmaa ei ole vielä julkaistu, mutta todennäköisesti kesän aikana on kolme yhden päivän kestoista turnausta, joista parhaat jatkavat lopputurnaukseen. 

Spartansin päävalmentaja Toni Uusitalo ei tee selvää eroa eri joukkueiden välille. "Joukkueet treenaavat pääsääntöisesti yhdessä. Ainoastaan turnaukseen valmistautuessa tulee kakkosjoukkueen kokoontua omana yksikkönään." Myös pelikirjat ovat hyvin pitkälle samanlaiset, joskin 7vs7 pelimuodon vuoksi joitakin pieniä muutoksia on tietysti tehtävä. Pelaaminen molemmissa joukkueissa on etenkin nuorten osalta jopa toivottavaa kokemuksen karruttamiseksi. 

Toni Uusitalo toimii myös kakkosjoukkueen päävalmentajana. Kuva: Harri Koivunen

Yhteiset treenit II-divisioonajoukkueen kanssa mahdollistavat koko valmennuskaartin tietotaidon hyödyntämisen myös pelkästään kakkosjoukkueessa pelaaville, mutta turnauksiin valmistautuessa vetovastuun ottavat päävalmentaja Uusitalo, sekä edellisen kauden jälkeen valmennusportaaseen siirtynyt Aleksi Siirtola.

III-divisioonaan voit tutustua täällä: https://jenkkifutis.fi/sarjat/iii-divisioona-miehet/

Lippupalloa Pirkkalassa ilman kausimaksuja

Olympialajiksikin kaavailtu lippupallo on Suomessa vielä verrattain tuntematon laji amerikkalaisen jalkapallon harrastajien ulkopuolella. Maailmalla lippupallosta on kuitenkin kasvamassa kovaa vauhtia täysin oma kilpaurheilulajinsa. Kyseessä on 5vs5 pelattava amerikkalaisen jalkapallon tapainen laji, jossa ei kuitenkaan ole kovaa kontaktia vaan taklaaminen on korvattu lantion molemmin puolin olevin lipuin, joista toinen on napattava pois pallonkantajan etenemisen pysäyttämiseksi. 

Lippupallo sopii erinomaisesti kaikille lajia pelaaville tai lajista kiinnostuneille, jotka kaipaavat uutta vauhdikasta harrastusta. Mikäli haluaa harrastaa vain lippupalloa, ei Spartans peri tästä lainkaan kausimaksua. Peliasu, varusteet, lisenssi ja vakuutus tulee kuitenkin kustantaa itse. Vakuutuksen ei tarvitse kuitenkaan olla yhtä kattava kuin amerikkalaisessa jalkapallossa. 

Lippupallojoukkueen osalta vetovastuussa ovat Spartansin pelinrakentaja Daniel Tolonen, sekä Pori Bearsista paluun tekevä laitahyökkääjä ja pelipaikkavalmentaja ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Joni Riihelä.

Spartansin kokoonpanoon Porin visiitin jälkeen palaava Riihelä ottaa jaetun vastuun lippupallojoukkueen valmentamisesta. Kuva: Harri Koivunen

Spartansin tavoitteena on yltää kevään ja kesän mittaan pelattavien ranking -pelien kautta aina Salossa SM-viikolla pelattavaan lopputurnaukseen asti. 

Lippupalloon voit tutustua täällä: https://jenkkifutis.fi/sarjat/flag-football/