Spartans-puolustukseen Yhdysvalloista saapuva Ronny Lehmussaari!

15.4.2020

Kaksi edellistä kautta Averett University Cougarsissa (D-III) safetynä pelannut nokialainen Ronny Lehmussaari, 23, on tehnyt pelaajasopimuksen Spartansin kanssa. Kovaa ja varmasti taklaava Lehmussaari pelasi viime kesänä myös 1-divisioonaa Pori Bearsissa, jossa oli kiistatta puolustuksen kulmakiviä. Kausi jäi kesken, kun opinnot ja urheilu Yhdysvalloissa kutsuivat kesän lopulla.


Nokia Ghosthuntersin kasvatti on monelle Spartalaiselle tuttu myös Tampere Saintsin Vaahteraliiga-miehistöstä ja juniorimaajoukkueista. Vanhat kaverit olivatkin suuri syy Spartansiin siirtymisen taustalla:

”Valitsin Spartansin kaverien suosituksilla ja tiesin, että organisaatiossa on paljon vanhoja tuttuja naamoja ja oletan, että sillä porukalla tulee miellyttävä kausi.”


– Tiedän Kari Uusitalon sen verran hyvin Nokian ajoilta, että odotan Spartansin puolustuksen olevan ehdottomasti 2-divarin kärkikastia kesällä ja oletan Spartansin pelaavan tosissaan 2-divarin mestaruudesta. Uskon, että pystyn olemaan Karille avuksi myös pelisuunnitelmien ja harjoitusten kanssa, jo entuudestaan puolustuksen koordinaattorille tuttu Lehmussaari kommentoi.

Lehmussaari on edustanut kahdella edellisellä kaudella Yhdysvaltojen 3-divisioonassa pelaavaa Averett Universitya.


Kari Uusitalo muistelee yhteisiä Nokia vuosia lämmöllä ja odottaa innolla yhteistyön jatkumista Pirkkalassa:

”Ronnyn liittyminen Spartansin vahvuuteen on loistava uutinen! Kaveri on tuttu jo Nokialta, jossa hän pokkasi molempina kausina parhaan puolustajan palkinnon. Ronny pystyy korkealla tasolla pelaamaan sekä mies- että aluepeittoa, häntä voi käyttää heittoryntääjänä ja taklaukset ovat kovia ja varmoja. On erittäin mielenkiintoista nähdä miten paljon hän on edelleen kehittynyt USA-vuosien aikana. Ehdoton vahvistus meille ja nostaa Spartans-puolustuksen tasoa entisestään korkeammalle.”


Uusien kokemuksien perässä ollut Lehmussaari halusi kokea millaista on pelata jenkkifutista Yhdysvaltojen yliopistosarjassa ja syyslukukauden alkaessa vuonna 2017 Ronnyn suuntana oli Danvillessa, Virginiassa, sijaitseva Averett University. Sports Managementtia (kansainvälinen urheilumanageri -tutkinto) opiskelemaan lähtenyt Lehmussaari kuvailee Averett Universityä pieneksi yksityiskouluksi, jossa lähes kaikki tunsivat toisensa ja koulussa on helppo opiskella, koska oppilaista pidetään hyvää huolta.


Koulun valintaan, opiskelujen hinnan lisäksi, vaikutti Averett Universityssä oleva kansainvälisten opiskelijoiden suuri määrä.

– Tiesin, että [kansainvälisten opiskelijoiden määrä] auttaa alussa totuttelemaan ihan uuteen elämään kaukana Suomesta, Lehmussaari kommentoi kouluvalintaa.

Urheilun puolella kemiat kohtasivat valmentajien kanssa ja Ronny kuvailee joukkueen valmentajia "tosi hyviksi tyypeiksi”.


– Ei kyllä tosiaan ollut helppoa. Joka päivä siellä oli hirveä kilpailu, kun joukkueessa on 130 pelaajaa ja kaikki haluavat päästä varsityyn, eli siihen porukkaan joka pelaa. Taso Suomeen verrattuna on tosi kova. Kaikki taktinen tietämys ja osaaminen, fysiikka ja kilpailuhenki ovat ihan eri tasolla. Se aika, mitä siihen lajiin kulutetaan, on ihan eri tasolla. Videopalaverit ja joukkueen meetingit ynnä muut, Lehmussaari kertoo joukkueen pelaavaan kokoonpanoon pääsemisestä.


Ensimmäinen vuosi meni pääosin junior varsityssä ja otteluita varsinaisessa varsity-joukkueessa tuli vain yksi. Sophomore-vuonnaan 2018 Lehmussaari pääsi pelaamaan 6 varsity ottelussa ja junior-vuonna 2019, joka oli Lehmussaaren senior-kausi opiskelujen kestäessä 3,5 vuotta, hän pelasi jo kaikissa kymmenessä varsity-ottelussa.


Jatkosta Yhdysvalloissa kysyttäessä, Ronny pitää mahdollisuuden paluusta avoinna, mutta jenkkifutiksen osalta yliopistokentät on luultavasti jo nähty:

"Jatko-opiskelut voivat kutsua, mutta ei jenkkifutiksen puolesta. Teen loput nykyisestä tutkinnosta etänä, eli olen nyt jo Suomessa, kun kevätlukukausi siirtyi etäopinnoiksi tämän koronaviruspandemian takia. Kohta on kandi taskussa!”


– Ronnyn mukaan tuleminen on mahtava piristysruiske koronatauolla olevalle joukkueelle. Todella lujaa iskevä puolustaja tuo mukanaan kokemusta niin Vaahteraliigasta, kuin Amerikan college-sarjasta.
Tämä varmasti antaa meidän puolustuksen kordinaattorillemme lisää aseita kesän peleihin.
Ronnylla on kokemusta myös hyökkäyksen puolelta pallonkantajana. Hän ja hyökkäyksen kordinaattorimme Sami eivät työskentele ensimmäistä kertaa yhdessä, joten uskonkin että miestä nähdään myös hyökkäyksen puolella, hehkuttaa päävalmentaja Toni Uusitalo uusinta pelimiestään.

Kahden kauden aikana Lehmussaari pelasi yhteensä 17 ottelua Averett Universityn paidassa.