Spartans Naiset kohti II-divisioonaa

29.2.2024

Spartans Naiset pelaavat tulevana kesänä jälleen II-divisioonassa. Valmistautuminen kauteen on aloitettu heti syksyn valmennuskurssin jälkeen. Joukkue aloitti syyskauden fysiikalla, liikkuvuudella sekä juoksukoululla. Nyt kauden kevätpuolella viikottaiset treenit koostuvat niin lajitreeneistä, kuntosalitreeneistä kuin kovempaa kolinaa sisältävistä leiripäivistä. Joukkueen yhteisissä palavereissa käydään läpi pelikirjaa sekä hiotaan pelikutsuja kuntoon. Viime kaudella pääasiallisesti aloittelijoista koostuvasta joukkueesta on kasvanut tiivis porukka, jossa tavoitteet asetetaan korkealle.


Liikkuvuus on olennainen osa harjoittelua. Kuva: Jussi Tuominen / JP Tuominen photography

Monipuolista harjoittelua kauden aikana


Amerikkalaisessa jalkapallossa pelaajalta vaaditaan muun muassa liikkuvuutta, kestävyyttä, räjähtävyyttä, nopeutta, voimaa sekä pelinlukutaitoa. Kehittyminen ottaa aikansa eikä pelkät joukkueen yhteiset harjoitukset riitä kaiken tiedon ja liikeratojen omaksumiseen. Laji vaatii tuhansia toistoja, pelikirjan väsymätöntä opiskelua sekä mielikuvaharjoittelua. Tämän vuoksi harjoittelusta ja kaikesta sen ympärillä tulee elämäntapa, joka vie mennessään. Pelaajat huomaavat nopeasti mikä vaikutus esimerkiksi levolla, ravinnolla tai venyttelyillä on omaan suoritukseen. Kokenut pelaaja tunnistaa paremmin omat vahvuudet ja heikkoudet sekä osaa hioa niitä kuntoon.

Joukkueen pelaajilla on hyvin erilaiset taustat, työt ja perheet. Harjoittelua ei estä ikä, lapset, vuorotyö, raha tai pitkä välimatkakaan. Kaikkeen löytyy ratkaisut ja yhteisön tuki. Hyvä joukkuehenki motivoi mukaan niinäkin päivinä, kun ei jaksaisi tai huvittaisi. Kunto kehittyy tehdessä, lapset kulkevat tarvittaessa mukana ja harjoituksiin osallistutaan oman elämäntilanteen mukaan.


Luokkahuoneissa opiskellaan niin lajin sääntöjä yleisesti kuin joukkueen omia pelikirjoja kesän pelejä varten.

Harjoittelu osana arkea


Joukkueessa on paljon myös vuorotyötä tekeviä, joille säännöllinen osallistuminen toimintaan ei ole itsestään selvää. Tällöin harjoittelu vaatii pelaajan omaa vastuunottoa ja aikataulujen suunnittelemista. Kuntosalit ajoitetaan työvuorojen mukaan aamuihin tai vapaapäiviin ja tarvittaessa kysellään seuraa muista vuorotyöläisistä. Omatoimisesti treenaavat hyötyvät omasta saliohjelmasta tai ohjaavista kuntosalikäynneistä, jotta he saavat vinkkejä lajinomaista harjoittelua varten. Pitkäksi venyvät tauot yhteisistä harjoituksista voivat myös lisätä kynnystä palata joukkueen mukaan.

Perheelliset tasapainoilevat työn, harrastusten ja lapsiarjen äärellä. Joukkue tukee harrastavia äitejä sallimalla lapset treeneissä. Heille on kehitelty erilaisia aktiviteetteja kentän laidalle ja isommat ovat viihdyttäneet pienempiä. Arki rakentuu harjoittelun ympärille ja lähipiiri mukautuu siihen, ettei kesän lähestyessä kannata turhia menoja suunnitella. Pelikaudella kesälomat ja matkat ajoitetaan mahdollisimman paljon treenien ja pelien mukaan.


Kohti kesää ja seuraavia voittoja. Kuva: Jussi Tuominen / JP Tuominen photography

Spartans tarjoaa mahdollisuuden kehittyä matkalla huipulle sekä samalla mahdollistaa harrastuksen niille, jotka haluavat vain harrastaa lajia. Kaikenlaisille pelaajille löytyy paikkansa ja jokaisen syy pelata on yhtä oikea. Seura haluaa tukea myös nuorten liikkumista ja 16-20-vuotiaat uudet harrastajat pääsevät mukaan ilman kausimaksua.

Haluatko sinä olla osa porukkaa? Ajantasaiset harjoitteluajat löydät muun muassa kotisivuilta naisten jaoksen alta, joukkueen sosiaalisesta mediasta tai olemalla yhteydessä spartansnaiset@gmail.com