Spagettimaljan otteluennakko: Saints - Spartans

18.8.2023

Spartansin ensimmäinen kausi I-divisioonassa on sujunut menestyksekkäästi joukkueen kaadettua tiukassa välieräkamppailussa Kotka Eaglesin luvuin 21–23. Finaalista, eli Spagettimaljasta, muodostuikin oikea unelmaottelu niin pelaajille kuin yleisöllekin vastustajan ollessa tuttu paikallisvastustaja Tampere Saints. Spartans lähtee otteluun selkeänä altavastaajana hävittyään kauden molemmat runkosarjakohtaamisen Saintsia vastaan, mutta joukkue osoitti kykenevänsä tiukassa paikassa myös isoihin yllätyksiin kuten nähtiin välieräottelussa Eaglesia vastaan.

Dominic Olney on ollut Spartansin juoksuhyökkäyksen moottori. Kuva: Noora Hyttinen

Spartansin päävalmentaja Toni Uusitalo myöntää joukkueen olevan selkeä altavastaaja, mutta lisää altavastaajan sopivan nuorelle ja sisukkaalle joukkueelleen erinomaisesti. Oman lisämausteensa otteluun tuo myös naapurikuntien joukkueet, joten latausta ei varmasti puutu kummaltakaan puolen palloa, ja tunteet ovat varmasti pinnassa ottelun alkuhetkistä saakka.

Saints on tällä kaudella luottanut erinomaisesti rullanneeseen juoksupeliin, jossa pääarkkitehteina ovat olleet kolmikko Dajon Newell, Matti Airaksinen ja Mikko Aspinen. Vahvasta juoksupelistä huolimatta, ja myös sen avittamana, on joukkueen heittopeli ollut myös todella vaarallista ja joukkueen pelinrakentaja Jessie Robbins onkin kiistatta koko sarjan paras yksittäinen pelaaja. Saintsin laitahyökkääjistö on myös varsin laaja ja osaava, eikä Robbinsilla ole ollut vaikeuksia toimittaa palloa perille.

Myös Spartansin peli on nojannut enemmän juoksupeliin pääasiallisen vastuun kasautuessa suomalaistuneen irlantilaisen Dominic Olneyn harteille. Hyökkäystä johtava Daniel Tolonen on jakanut heittopeleissä palloa varsin tasaisesti laitahyökkääjiensä kesken, mutta kauden kärkivastaanottaja Emil Makkulan kausi päättyi runkosarjan päätösotteluun.  

Puolustuksen on pysäytettävä Saintsin tehokas juoksuhyökkäys. Kuva: Noora Hyttinen

Uusitalo uskoo Spartansin pystyvän voittamaan ottelun, mikäli Saintsin pelinrakentaja Robbins ja hyökkäyksen yleismiehenä ja jokaisella pelipaikalla vaarallinen Newell saadaan pidettyä kurissa ja nuhteessa. Näiden miesten pysäyttäjistä Uusitalo nostaa esiin välieräottelussa poissa olleet Juuso Savolaisen ja Peetu Mansikkamäen. Mikäli puolustus jatkaa vahvistuksineen samanlaisin ottein kuin Kotkassa, ei kyseinen temppu ole Spartansin puolustukselle mikään mahdottomuus. Lisäksi hän tuttuun tapaan nostaa esille tiukoissa paikoissa korostuvan erikoisjoukkuepelaamisen merkityksen.

Spagettimalja pelataan Pyynikin kentällä lauantaina 19.8. klo 16:00. Ottelu on nähtävissä myös Ruutu+ palvelussa.