Rautamaljan otteluraportti: Spartans - TAFT

13.9.2021

Spartansin upea kausi päättyi pettymykseen Vantaan TAFTin oltua Rautamaljassa parempi numeroin 13–25. Ensimmäisellä puoliskolla selkeästi yllätetty Spartans kokosi rivinsä toisella puoliajalla, mutta lupaavasti alkanut loppukiri kariutui vantaalaispuolustuksen loistoesityksiin. Ottelu oli ennakoidusti hyvää ja varsin fyysistä peliä, jonka voitti paremmin valmistautunut joukkue.

TAFT juhlii mestaruuttaan loppuvihellyksen jälkeen. Kuva: Harri Koivunen

Ottelu alkoi TAFTin aloituspotkulla ja jatkui Spartansin hyökkäysvuorolla. Hyökkäys tyrehtyi kuitenkin heti alkutekijöihinsä rähmäyksen myötä ja vantaalaiset pääsivät hyökkäämään varsin hyvistä kenttäasetelmista.  TAFT ei turhia aikaillut vaan koko ottelun loistavia suorituksia esittänyt keskushyökkääjä Joni Lindholm rikkoi Spartansin puolustuksen nollaputken runnomalla itsensä väkisin maalialueelle saakka. Lisäpistepotku kuitenkin epäonnistui.

Spartansin hyökkäys lähti otteluun selkeästi pirteämpänä kuin aikaisempaan kahteen otteluun. Tämä ei kuitenkaan ensimmäisellä puolikkaalla riittänyt; vaikka hyökkäys etenikin varsin vakuuttavasti, jäi loppusilaus jokaisella hyökkäysvuorolla puuttumaan vantaalaisten puolustaessa maaliaan vimmatusti. Tällä kertaa turhat rangaistukset ja muut helpot virheet kuitenkin vältettiin.

Keskushyökkääjä Tomi MÄkinen (7) taisteli tarvittavista jaardeista. Kuva: Harri Koivunen

Toisella neljänneksellä TAFT jatkoi myös hyökkäyksen puolella vakuuttavia otteita ja maalinteon makuun pääsi laitahyökkääjä Matias Hyytiäinen. Lisäpistettä koitetiin edellisen potkun epäonnistuessa pelata, mutta nämä aikeet pirkkalaisten puolustus pysäytti. Spartansin hyökkäys puolestaan pääsi pariin otteeseen jo potkumaalietäisyydelle, mutta kahden maalin tappioasemassa ei tyytynyt potkumaaliin vaan päätti yrittää edetä pallon kanssa maaliin saakka, tässä kuitenkaan onnistumatta. Ennen puoliaikaa TAFTin keskushyökkääjä Lindholm löysi maalialueen vielä toistamiseen ja tällä kertaa Lassi Minkkisen lisäpistepotku onnistui. Puoliajalle siis siirryttiin lukemissa 0–19.

Toiselle puoliajalle tultaessa takaa-ajoasemassa ollut Spartans alkoi entistä enemmän panostaa heittohyökkäykseen. Jo ensimmäisellä puoliajalla paljon palloa nakellut pelinrakentaja Daniel Tolonen sai entistä enemmän vastuuta toisella puoliajalla. Jälleen kerran hyökkäys kuitenkin pysähtyi kuin seinään kun vantaan Jani Hentunen nappasi laitahyökkääjä Matti Liskin nenän edestä pallon omiin hyppysiinsä ja palautti pallon aina maaliin asti. Vaikka lisäpistepotku linjamies Ere Viitasen hienon suorituksen tuloksena estettiin, oli taululla pirkkalaisittain varsin alakuloiset 0–25 lukemat.

TAFTin keskushyökkääjä Joni Lindholm esitti vakuuttavia otteita. Kuva: Harri Koivunen

Edellisen hyökkäysvuoron päätyttyä syötönkatkoon, jatkoi Spartans ja Tolonen tästä huolimatta pallon jakelemista laitahyökkääjien käsiin. Palloa jaettiin varsin tasaisesti laitahyökkääjien kesken ja hyvällä menestyksellä. Avausmaalista oli kuitenkin vastata keskushyökkääjä Tomi Mäkinen, joka kantoi palloa väkisin TAFTin puolustuksen läpi yli 20 jaardin matkan maaliin saakka rikkoen lukuisia taklauksia. Hyökkäyksen linjassa oltiin kuitenkin syyllistytty kiinnipitoon, eikä maalia näin hyväksytty. Hyökkäys löysi kuitenkin uuden vaihteen tekemiseensä, eikä kauaakaan, kun Tolonen löysi pitkällä ja näyttävällä heitolla maalialueelta Alvari Einolan, joka otti kenties vielä itse heittoa näyttävämmän kopin. Jaakko Silmola osui lisäpistepotkun varmasti haarukkaan ja lukemat olivat 7–25.

Alvari Einola vastasi Spartansin avausmaalista. Kuva: Harri Koivunen

Neljännellä neljänneksellä Spartansin puolustuskin tuntui piristyneen hyökkäyksen maalista ja ei päästänyt TAFTia enää omalle kenttäpuoliskolleen. Puolustuksen linjaan siirtynyt Jesse Nuutinen teki ison pelin lyödessään pallon irti pelinrakentajan käsistä, jonka jälkeen pallo päätyi Spartansin linjamies Akseli Kauppilan haltuun. Tästä hyökkäys kiitti ja Tolonen löysi jälleen pitkällä ja näyttävällä pelillä laitahyökkääjä Einolan. Lisäpistepotku oli hieman liian matala ja lukemat taululla olivat 13–25.

Pirkkalaisten puolustus kesti jälleen hienosti ja Spartans pääsi vielä kertaalleen hyökkäämään. TAFT oli kuitenkin oppinut virheistään ja pitkä heitto, jolla tavoiteltiin Kristian Linnainmaata, päätyi vantaalaisen kulmapuolustajan hyppysiin. Tämä oli ottelun ratkaiseva peli TAFT-hyökkäyksen juostessa kelloa pois ja edetessä uusiin yrityksiin niin, että pelikellossa jäljellä ollut aika pystyttiin kuluttamaan pois pelinrakentajan polvistuessa pallon kanssa.

Spartansin puolustus pelasi mainon toisen puoliajan. Taklaamassa Jesse Nuurinen, Joona Rekola ja Joonas Lindström. Kuva: Harri Koivunen

Spartansin päävalmentaja Toni Uusitalo kommentoi ottelua näin: ”Tottakai tappio harmittaa, mutta finaalin voitti parempi joukkue. Finaali oli hyvää fyysistä futista johon Vantaa tuli hieman valmiimpana. Alun shokin jälkeen saatiin jätkät vielä taistelemaan tilanteessa missä moni olisi luovuttanut ja olimme melko lähellä saada ottelun momentumin kääntymään. Nyt se ei vaan riittänyt. Onnea TAFTille!”

Ottelun parhaimpina pelaajina palkitiin upeita heittoja viljellyt TAFTin pelinrakentaja Jesper Korkalainen ja Spartansista laitahyökkääjä Alvari Einola, sekä sentteri Aleksi Patteri.

TAFTin parhaana palkitun Jesper Korkalaisen (kesk.) heitto kulki lauantaina. Kuva: Harri Koivunen
Spartans kiittää kaikkia faneja ja yhteistyökumppaneita kaudesta 2021! Kuva: Harri Koivunen