Otteluraportti: Northern Lights - Spartans

29.5.2023

Spartansin ensimmäinen ottelu I-divisioonassa päättyi selkeänumeroiseen 10–40 voittoon vanhasta tutusta vastustajasta. Spartansin hyökkäys onnistui laajalla rintamalla, kun jokaisen kuuden maalin takana oli eri pelaaja. Puolustus ei puolestaan päästänyt kuin kaksi lisäpistettä. ”Tästä on hyvä jatkaa valmistautumista seuraaviin otteluihin nyt kun ensimmäisen ottelun jännitys on karisteltu pois” toteaa Spartansin päävalmentaja Toni Uusitalo.

Puolustus piti oululaishyökkäyksen maaleitta. Kuva: Nea Törmänen

Ottelu käynnistyi Spartansin aloituspotkulla, jonka jälkeen vieraiden puolustus pysäytti varsin vakuuttavin ottein oululaisten hyökkäyksen. Ensimmäisen lyhyen hyökkäysvuoron päätteeksi Spartansin pelinrakentajana aloittanut Daniel Tolonen löysi pitkällä heitolla laidalta tuoreen Spartalaisen Petteri Vilpposen, joka pienen pompottelun jälkeen nappasi pallon kiinni ja juoksi maaliin. Lisäpistepotku epäonnistui.

Seuraavalla hyökkäysvuorollaan Northern Lights onnistui etenemään uusiin yrityksiin ja yritti puolen kentän tuntumasta vielä pelata neljännen yrityksen. Porilaisvahvistus Dom Olney kuitenkin pysäytti palloa kantaneen Romello Herbinin. Spartansin hyökkäysvuoro oli rangaistusten sävyttämää, mutta heittopeleillä pidempienkin siivujen eteneminen onnistui ja lopulta Tolonen löysi maalialueelta laitahyökkääjä Matti Liskin. Juuso Savolainen onnistui lisäpistepotkussa ja tilanne oli 0–13 Spartansille. Ennen ensimmäisen neljänneksen päättymistä Tolonen jatkoi heittokätensä esittelemistä ja haki pitkällä leiskautuksella maalialueelle juossutta Emil Makkulaa, joka nappasikin pallon varmasti kiinni. Lisäpistepotku onnistui jälleen ja tilanne oli vieraiden eduksi 0–20.

Keskushyökkääjän paikalla ahkeroi pääasiassa Kalle Tanninen (vas.) Kuva: Nea Törmänen

Toisella neljänneksellä pirkkalaisten hyökkäys sortui virheisiin eikä päässyt etenemään pois omalta kenttäpuoliskoltaan. Tapio Karin syötönkatkon jälkeen Spartans aloitti hyökkäysvuoronsa aivan oman maalialueen tuntumasta. Epäonnistuneen aloitussyötön seurauksena Northern Lightsin puolustuksen linjamies Matti Kullas nappasi pallon maalialueen tuntumasta kuljettaen sen maaliin. Onnistuneen kahden pisteen lisäpisteyrityksen myötä kotijoukkue kavensi lukemiksi 8–20. Hetken ottelun aloite näytti jo siirtyneen oululaisten haltuun mutta erinomaisesti pelannut Spartansin puolustus vesitti Northern Lightsin haaveet lisäkavennuksesta ennen puoliaikaa.

Juuso Savolainen (93) onnistui potkuissa ensimmäistä lisäpistettä lukuunottamatta. Kuva: Nea Törmänen

Toisella puoliajalla Spartansin pelinrakentajan paikalle asteli Joni Riihelä, jonka johdolla puoliajan ensimmäinen hyökkäysvuoro päättyi jälleen maaliin. Tällä kertaa heiton kohteena oli Alvari Einola. Kahden pisteen lisäpisteyritys kuitenkin epäonnistui. Spartansin puolustus jatkoi vahvaa peliä ja oululaisten lentopotkun aloitussyöttö karkasi potkaisijan pään yli, jolloin pirkkalaishyökkäys pääsi aloittamaan vuoronsa todella hyvästä kenttäasetelmasta. Pelinrakentaja Riihelä esitteli vikkeliä jalkojaan ja juoksi tällä kertaa pallon itse maaliin. Savolainen potki pallon varmasti haarukkaan ja samalla taululle lukemat 8–33. Kolmannen neljänneksen lopussa Spartans eteni maalialuetta kohti Riihelän ja keskushyökkääjä Kalle Tannisen juoksuilla ja työn viimeisteli vuorostaan Tanninen hienolla juoksupelillä. Savolainen ei taaskaan erehtynyt lisäpistepotkussa ja vieraat siirtyivät 8–40 johtoasemaan.

Viimeisellä neljänneksellä oululaiset pääsivät jopa kahdesti yrittämään maalintekoa vain muutaman jaardin päässä maalialueesta, mutta puolustus kesti erinomaisesti ja piti oululaisten hyökkäyksen nollilla. Spartansin hyökkäys kuitenkin joutui aloittamaan hyökkäysvuoronsa verraten kehnosta kenttäasemasta ja oululaisten taklaus päätti hyökkäyksen kahden pisteen arvoiseen omaan maaliin ja ottelun loppulukemat 10–40 komeilivat jo taululla. Naulan arkkuun löi Peetu Mansikkamäki, jonka syötönkatkot päättivät Northern Lightsin kaksi viimeistä hyökkäysvuoroa.

Joni Riihelä nähtiin toisella puoliajalla pelinrakentajan paikalla. Kuva: Nea Törmänen

Hyökkäyksen puolella onnistumisia saatiin laajalla rintamalla ja myös tulokkaat saivat arvokasta pelikokemusta. Myös puolustuksen koordinaattori Aleksi Siirtola oli tyytyväinen pelaajiensa otteisiin, mutta haluaa nostaa esiin ennakkoluulottomasti pelanneen nuoren kulmapuolustajan Luca Koskenkannon, tukimiehen paikalta niin heittoa kuin juoksua erinomaisesti puolustaneen Peetu Mansikkamäen ja puolustuksen linjan keskustan lukkona toimineen Rasmus Aaltosen.