Otteluraportti: Cowboys - Spartans

9.8.2022

Spartans voitti puolivälierässä eteläisen lohkon voittajan Kuusankoski Cowboysin lukemin 8–26. Hyökkäys saneli ensimmäisellä puoliajalla ottelun tahdin ja puoliajan jälkeen Spartansin puolustus piti kynsin ja hampain pirkkalaiset kiinni voitossa.

Spartans valmistautumassa aloituspotkuun. Kuva: Janne Virtanen

Ottelun alussa Spartansin puolustus pakotti Cowboysin luopumaan pallosta jo kolmen yrityksen jälkeen. Hyökkäys käynnistyi varsin räjähtävästi, kun pelinrakentaja Joni Riihelä löysi heti ensimmäisellä pelillä laitahyökkääjä Emil Makkulan, joka liikutti hyökkäyksen kertaheitolla vastustajan kenttäpuoliskolle. Tämän jälkeen edettiin juoksupelillä lähemmäs maalialuetta ja lopuksi Riihelä pujotteli pallon kanssa maalialueelle. Juuso Savolainen onnistui lisäpistepotkussa ja Spartans siirtyi 0–7 johtoon.

Puolustus jatkoi vakuuttavalla linjalla ja pakotti Kuusankosken jälleen lentopotkuun. Tällä kertaa Spartans kuljetti palloa lähinnä maata pitkin keskushyökkääjä Rabbi Milandoun kantamana. Vakuuttavat juoksut erinomaisesti pelanneen hyökkäyksen linjan tarjoamiin aukkoihin tarjosivat jälleen mahdollisuuden maalintekoon. Tällä kertaa asialla oli itse Milandou, mutta kunniaa ansaitsee myös hyökkäyksen linja, jonka ansiosta Milandou pääsi talsimaan käytännössä koskemattomana maalialueelle.

Palloa kantaa Rabbi Milandou ja blokkaamassa Tapio Kari. Kuva: Janne Virtanen

Seuraavan mahdollisuuden hyökkäykselle tarjosi erinomaiset pelanneet erikoisjoukkueet, jonka ansiosta Cowboysin lentopotku epäonnistui ja hyökkäys pääsi aloittamaan työnsä erittäin hyvästä kenttäasemasta. Hyökkäysvuoron päätteeksi Riihelä tavoitti jälleen laitahyökkääjä Makkulan, tällä kertaa maalialueelta ja puoliajalle siirryttiin näin yhden lisäpistepotkun epäonnistuttua lukemissa 0–20.

Puoliajalta tultaessa Kuusankoskelaiset olivat tehneet selkäesti muutoksia eritoten Spartansin juoksuhyökkäyksen pysäyttämiseksi. Pirkkalaiset joutuivat toistuvasti luopumaan pallosta, kun tarvittavia jaardeja ei pystytty kerryttämään juoksemalla ja Cowboysin heittopuolustus onnistui ratkaisevilla hetkillä erinomaisesti.

Myös hyökkäyksen puolella oli Cowboysin pelissä tapahtunut muutoksia ja ne tuottivat myös tulosta. Spartansin puolustus onnistui tästä huolimatta pakottamaan kuusankoskelaiset lentopotkuihin ja tarjosi myös loistavan kenttäaseman takapuolustaja Mikko Koiviston syötönkatkolla, mutta hyökkäyksen junnatessa paikallaan oli kenttäasetelma taistelu kallistumassa vääjäämättömästi Cowboysin eduksi.

Cowboysin ainoaan maaliin loistavan esityön teki Teemu Tuovi, joka nappasi tiukassa paikassa elintärkeän kiinnioton pelinrakentaja Mikko Lautamatin neljännen yrityksen heitosta. Tuovi oli myös itse maaliteossa asialla ja pelatun lisäpisteen jälkeen kavensi lukemiksi 8–20.

Spartansin puolustus pelasi kurinalaisesti ja hyvin vastustajan juoniin mukautuen. Kuva: Janne Virtanen

Spartansin hyökkäys oli kerennyt punoa uusia juonia sivurajalla ja tällä kertaa hyökkäys lähti rullaamaan varsin vakuuttavasti. Jälleen suuressa roolissa oli laitahyökkääjä Makkula, jonka pitkä kiinniotto siirsi Spartansin jälleen Cowboysin kenttäpuoliskolle. Maalialueen läheisyydestä Riihelä löysi tällä kertaa laitahyökkääjä Matti Liskin ja lisäpistepotkun mentyä niukasti haarukan ulkopuolelta tai jopa maalitolpan yli oli taululla loppulukemat 8–26.

Päävalmentaja Toni Uusitalo oli erittäin tyytyväinen joukkueensa suoritukseen: ”Valmistautuminen peliin meni aivan nappiin. Niin valmentajat kuin pelaajat onnistuivat valmistautumisessa ja pelin aikana. Cowboys ei ole ollut kauden aikana aikaisemmin kertaakaan tappiolla ja meidän alussa tekemät pisteet taisivat tulla pienenä shokkina. Puolustus oli koko pelin hyvin mukana vastustajan metkuissa ja pystyi mukautumaan muutoksiin.”