Otteluennakko: Spartans - Northern Lights

7.8.2020

Spartans otti viime lauantaina hienon voiton ensimmäisestä kotiottelustaan runsaslukuisen pirkkalaisyleisön edessä. Tulevana lauantaina 8.8. on luvassa lisää viihdykettä paikalliselle urheilukansalle, kun vastaan astelee Oulu Northern Lights.

Jos edellisen kotiottelun asetelma oli herkullinen taistelu pudotuspelipaikasta, ei seuraavan ottelun panos ole yhtään sen vähäisempi. Kumpikin joukkue on voittanut kaikki aikaisemmat ottelunsa ja keskinäisessä kohtaamisessa panoksena ei ole enempää eikä vähempää kuin lohkovoitto ja kotietu pudotuspeleihin.

Spartans juuri ennen voitokasta vierasotteluaan Kuopiossa Kuva: Harri Koivunen

Northern Lights ja Spartans ovat joukkueina toisilleen tuntemattomia, mutta molemmissa joukkueissa on toisille tuttuja pelimiehiä vuosien varrelta. Oulun joukkueenjohtaja ja hyökkäyksen koordinaattori Tuomo Tomperi odottaa vastaan astelevan kovaa pelaavan ja laadukkaan valmennuksen omaavan kotijoukkueen. ”Spartans tarjoaa meille varmasti hyvän haasteen, ja kun panoksena on kotietu pudotuspeleihin, ei mielenkiintoa varmasti kummaltakaan osapuolelta puutu.” Tomperi jatkaa.

Pirkkalassa tiedetään raporttien, ottelutulosten ja jopa aikaisempien vuosien perusteella Oulun olevan hyvin pallon kanssa juokseva joukkue. Hyökkäyksen linja tekee erinomaisesti tilaa keskushyökkääjä Pauli Pylväälle, joka on juossut palloa eteenpäin varsin vakuuttavalla keskiarvolla. Oulu on aikaisemmissa otteluissa takonut taululle hurjia pistemääriä ja Spartansin puolustuksella on jälleen kerran näytön paikka.

Tulokaskauttaan pelaava tukimies Kristian Heiskanen (23) ei ole jäänyt kokeneempien konkareiden varjoon. Kuva: Harri Koivunen

Puolustus onkin ollut alkukauden otteluissa Spartansin ehdoton peruskivi, jonka varaan aikaisemmat voitot on rakennettu. Myös tulevassa ottelussa puolustuksen on onnistuttava ja ehkä jopa ylitettävä itsensä, jotta Spartansin hyökkäyksellä on hyvät mahdollisuudet vastata oululaisten aikaisemmissa otteluissa nähtyyn pisteilotteluun. Puolustus kuitenkin koki aikaisemmassa ottelussa karvaan menetyksen, kun varmoja otteita sekä heitto- että juoksuhyökkäystä vastaan esittänyt kulmapuolustaja Joonas Törmä joutuu jäämään sivuun seuraavasta ottelusta.

Spartansin hyökkäys on ollut pitkälti heittojen varassa. Pirkkalaisten jokainen pistesuoritus, lisäpistepotkuja lukuun ottamatta, on tehty heittämällä. Pelinrakentajat Eemi Huhtinen ja Daniel Tolonen ovat jakaneet peliajan melko tarkalleen puoliksi, ja samalla tarjoilleet palloa laajalla rintamalla koko Spartansin laitahyökkääjäkaartille. Heittohyökkäys on varmasti suuressa roolissa myös tulevassa ottelussa, sillä Spartansin juoksuhyökkäys koki vielä kovan kolauksen, kun aloittava keskushyökkääjä Tomi Mäkinen jää sivuun toisesta kotiottelusta.

Laitahyökkääjät Jaakko Koivunen ja Matti Liski ovat kumpikin tehneet maalin molemmissa alkukauden otteluissa. Kuvat: Harri Koivunen

Molemmilla joukkueilla on voitokkaan alkukauden jälkeen varmasti itseluottamus korkealla ja molemmat joukkueet tiedostavat myös ottelun korkeat panokset. Oulussa Tomperi uskoo tiukan ottelun ratkeavan suoritusvarmemman joukkueen eduksi. Pirkkalan puolelta päävalmentaja Toni Uusitalo pitää kiinni vanhasta linjastaan ja uskoo tiukan ottelun ratkeavan erikoisjoukkuepelaamiseen.

Viime ottelun parhaana pelaajana palkittu puolustuksen linjamies Ere Viitanen (vas.) on esiintynyt edukseen myös erikoisjoukkueissa. Kuva: Harri Koivunen

Oulaisista silmänsä kannattaa kiinnittää pelinrakentaja Othman Al-Kubaisiin, jonka tukena laidoilta löytyy nopeat ja teknisesti taitavat laitahyökkääjät Sami Mansikkasalo ja Samuli Iso-Möttönen. Pirkkalasta puolustuksessa vahvaa nousua ratkaisupelaajien keskuuteen ovat tehneet peliä taitavasti lukeva ulompi tukimies Aleksi Siirtola sekä rauhallisen mielen, mutta ronskit otteet omaava puolustuksen linjamies Heikki Mäkinen. Hyökkäyksestä Pirkkalassa kannattaa seurata koko kentän kattavaa ilmasirkusta, mutta myös aloittavaan kokoonpanoon noussutta, raavaan kokoista hyökkäyksen linjamies Rasmus Aaltosta.