Otteluennakko: Spartans - Jaguars

29.7.2020

Spartans sai viettää taukoviikkoa ensimmäisen Veljmiehet -ottelun jälkeen ja kuluvan viikon lauantaina 1.8. on vuorossa Spartansin ensimmäinen kotiottelu. Ennakkoasetelmat otteluun ovat varsin herkulliset: Spartansilla on edelleen kova näyttämisen halu pelatessaan sarjan tulokasjoukkueena vasta toista otteluaan ja Jaguarsilla on lyhyessä runkosarjassa yhden tappion kärsineenä panoksena mahdollinen pudotuspelipaikka. Myös Spartans on voittaessaan vahvasti kiinni pudotuspeleissä.

Spartansin joukkue voitokkaan Kuopion vierasottelun jälkeen. Kuva: Harri Koivunen

Kuten mainittua, Spartans sai heti ensimmäisen ottelun jälkeen viettää taukoviikkoa, joskaan treeniaktiivisuudessa tai intensiteetissä ei tauko ole näkynyt. Vaikka ensimmäinen ottelu päättyi voittoon, jäi nuorelle joukkueelle paljon korjattavaa. Varsinkin hyökkäyksen suoritusvarmuudessa oli koordinaattori Sami Rantasen mukaan paljon parantamisen varaa.

Jaguars on puolestaan pelannut runkosarjassa jo kaksi ottelua. Jyväskylän hyökkäyksen koordinaattori Mikko Punkari näkee asian kaksipiippuisena: Tulokaspelaajat ovat kaksi ottelua kokeneempia kuin kauden alkaessa, mutta lajin fyysinen puoli on myös nostanut päätään eivätkä kaikki pelaajat ole enää aivan täydessä iskussa.

Spartanskaan ei selvinnyt ilman vastoinkäymisiä ja yksi isoimpia takaiskuja oli puolustuksen linjamies Ali Ersanin poisjäänti seuraavasta ottelusta. Hyökkäyksen puolella vältyttiin loukkaantumisilta ja pieniä kolhuja on taukoviikon aikana keretty parannella. 

Jaguars on aikaisempien otteluraporttien perusteella vahvasti juokseva joukkue, eikä tätä tosiasiaa voi olla kunnioittamatta. Kuitenkin osalle Spartansin pelaajista ennestään tuttu laitahyökkääjä, mutta myös pelinrakentajan tontilla tällä kaudella toiminut, Akseli Syrjänen yhdessä muun laiturikaartin kanssa osaa varmasti hyödyntää myös takakentälle tarjotut aukot, mikäli pirkkalaisten puolustus sortuu haukkaamaan juoksupeleihin liian innokkaasti. Spartansin puolustuksen on siis kyettävä lähes samanlaiseen otteluun kuin Kuopiossa, tarjoten samalla omalle hyökkäykselleen lukuisia mahdollisuuksia pallon kanssa.

Tukimiehiltä Joni Virtaselta (25) ja Markus Korpelalta (44) odotetaan vahvoja otteita myös jatkossa. Kuva: Harri Koivunen

Keskisuomalaisten puolustus tarjoilee kentälle erittäin monipuolisen kattauksen taitoa, nopeutta ja kokemusta. Kaikki kolme ovat yksittäisinäkin vaarallisia elementtejä hyökkäykselle, mutta yhdessä nämä kolme mahdollistavat jopa lukuisia pallonriistoja, kuten viime viikonloppuna nähtiin Lahtea vastaan pelatussa ottelussa.

Heittohyökkäys ei ole kakkosdivisioonassa se yleisin etenemistapa, mutta myös Punkari uskoo Spartansin pystyvän etenemään ilmassa ja korostaakin puolustuksen takakentän tärkeyttä tulevassa ottelussa, nostaen samalla esiin takapuolustajat Kristian Luukkosen, sekä Juho Ylösen. Pirkkalan jo ennestään koko kentän leveydellä vaarallinen laitahyökkääjistö saa seuraavaan otteluun vahvistukseksi kokeneen laitahyökkääjän Joni Riihelän.

Laitahyökkääjä Jaakko Koivunen (oik) ja pelinrakentaja Eemi Huhtinen tekemässä tuhojaan vastustajan takakentällä. Kuva: Harri Koivunen

Ottelusta on tulossa erittäin fyysinen ja tasainen, sillä käytännössä molemmilla joukkueilla on panoksena pudotuspelipaikka, Jaguarsin ollessa selkä jo puolittain seinää vasten. Upeita suorituksia on lupa odottaa molemmilta puolin palloa ja joukkueiden valmentajat uskovat ottelun ratkeavan joko pallonmenetykseen tai erikoisjoukkuepelaamiseen.

Pirkkalan pelaajista kannattaa ehdottomasti seurata koko puolustusta, mutta erityisesti kokenutta tukimiestä Joni Virtasta, joka on koko Spartans -puolustuksen kiistaton johtohahmo. Lisäksi takapuolustajat Tapio Kari ja Antti Willberg ovat melkoinen tutkapari, ja napsivatkin Kuopiota vastaan yhteensä kolme syötönkatkoa.

Puolustuksen takakentän pelaajat Antti Willberg (vas.) ja Tapio Kari. Kuva: Harri Koivunen

Jo mainittujen pelaajien lisäksi jyväskyläläistä kannattaa tarkkailla U17 -joukkueessa pelanneita ja debyyttinsä aikuisten tasolla tekeviä laitahyökkääjä Jerry Landenia sekä tukimies Aapo Taipaletta. Lisäksi tamperelaista korkeakoulujenkkifutista seuranneille ennestään tutut nimet, keskushyökkääjä Onni Pulkkinen, sekä linjamies Konsta Matikainen, tekevät paluun lauantain ottelussa. Pulkkinen esitti vahvoja otteita Oulua vastaan, mutta ei pelannut viime viikonlopun ottelussa. Matikaiselle ottelu on tämän kauden ensimmäinen.