Otteluennakko: Spartans - Falcons

21.8.2020

Lohkovoitollaan Spartans varmisti kotiedun pudotuspeleihin ja kohtaa lauantaina 22.8. Keskuskentällä välierässä Hyvinkää Falconsin. Falcons kartutti runkosarjasta kolme voittoa kärsien ainoan tappionsa Helsinki Wolverines Bluelle ja nappasi etelälohkon toisen sijan itselleen.

Laitahyökkääjä Jesse Aalto on tehtaillut pisteitä myös lisäpistepotkuilla. Kuva: Harri Koivunen

Spartansin päävalmentaja Toni Uusitalo näkee Falconsin ikävuosiltaan nuorena, mutta kypsää jenkkifutista pelaavana joukkueena. Muutamalla veteraanilla vahvistettu Falcons onkin kokoonpanoltaan melko samankaltainen kuin myös rosteriltaan kovin nuori Spartans.

Uusitalo tuntee entuudestaan monta Falcons -pelaajaa juniorimaajoukkueista ja tietää heidän olevan tilaisuuden tullen vaarallisia. Esille nousee erityisesti Pohjois-Amerikassa vaikuttaneet veljekset, pelinrakentaja Oskari Tapola ja molemmin puolin palloa viihtyvä tukimiehen sekä keskus- ja laitahyökkääjän paikat hallitseva Arttu Tapola. Kokeneempaa kaartia edustaa vaahteraliigaveteraani Henri Winter, joka on kuluvalla kaudella nähty pääosin laitahyökkääjän, mutta myös pelinrakentajan paikalla.

Aleksi Siirtola (oik.) siirtyi täksi kaudeksi Royalsin riveistä Spartansiin ja on ollut tärkeä osa Spartansin puolustusta. Kuva: Harri Koivunen

Falconsissa pelanneet Rovaniemen vahvistukset ovat pudotuspeleissä iso kysymysmerkki, sillä Rovaniemi Nordmen pelaa samana päivänä kotiottelun Pori Bearsia vastaan. Ottelussa on panoksena ykkösdivisioonan pudotuspelipaikka, joten nähtäväksi jää malttavatko aikaisemmin reissanneet pelaajat matkata etelään kakkosdivisioonan otteluun.

Alkukaudesta vahvasti heittohyökkäykseen nojannut Spartans on saanut viime viikkoina myös juoksupelinsä rullaamaan. Loukkaantumisten takia takapuolustajasta keskushyökkääjäksi siirtynyt Ronny Lehmussaari on pelannut uudella pelipaikallaan erinomaisesti ja vaikuttanut siellä myös viihtyvän. Myös säätiedotus enteilee vahvasti juoksupainotteista peliä, sillä lauantaiksi Pirkkalaan on luvattu koko päivän mittaisia runsaita vesisateita.

Lehmussaaren tehtävää uuden pelipaikan omaksumisessa on helpottanut Spartansin erinomaisesti läpi kauden pelannut hyökkäyksen linja. Pudotuspeleissä tämän ryhmän panos on entistä tärkeämpi ja ottelussa kannattaakin kiinnittää huomiota pallonkantajien suoritusten lisäksi Vili Kujanpään, Santeri Kahilaluoman, Aleksi Patterin, Rasmus Aaltosen sekä erityisesti erinomaista tulokaskautta pelaavien Jaakko Silmolan ja Ville Seitsosen upeaan linjapelaamiseen.

Spartansin hyökkäyksen linja on sentteri Aleksi Patterin johdolla erottunut edukseen. Kuva: Harri Koivunen

Falconsin päävalmentaja Drenit Mulaj näkee Spartansin ennakkosuosikkina, ja uskoo pelin ratkeavan siihen kuinka nuoret hyvinkääläiset pystyvät vastaamaan erityisesti Spartansin fyysiseen puolustuspelaamiseen. Mulaj myös odottaa esiinmarssia nuoremmilta pelaajiltaan luottaessaan veteraanien varmaan suorittamiseen. Spartansin päävalmentaja Uusitalo näkee asian hieman toisin, ja uskoo paremmin omalla tasollaan koko ottelun pelaavan joukkueen vievän finaalipaikan. Epävakaisessa säässä myös erikoisjoukkuepelaamisen merkitys kasvaa arvoon arvaamattomaan.