Olney, Jokinen, Valkama ja Suonpää Spartansiin

25.3.2023

Yhteistyö Spartansin ja Pori Bearsin välillä on ollut tiivistä Spartansin perustamisesta lähtien. Spartansin pelatessa historiansa ensimmäistä kautta III-divisioonassa vuonna 2019, matkusti useampi spartalainen farmisopimuksen puitteissa Poriin pelaamaan I-divisioonaa ja yhteisiä harjoituksia joukkueiden kesken on järjestetty vuosittain.
Bearsin ilmoitettua, etteivät he osallistu miesten sarjoihin kaudella 2023, oli Spartansin vuoro tarjota pelipaikkaa porilaisille. Spartansin päävalmentaja Toni Uusitalo pitää Bearsin päätöstä harmillisena:

”Bears ajautui ikävään päätökseen pistää miesten joukkueen pelaaminen tauolle. Loistava homma, että saamme pidettyä pelaajia lajin parissa, jotta Bearsin jälleenrakentaminen seuraavalle kaudelle on helpompaa.”

Bearsista Spartansiin kaudelle 2023 siirtyvät Dominic Olney, Teemu Jokinen, Matias Valkama ja Arttu Suonpää.

Eilen 38-vuotis syntymäpäiviään viettänyt suomalaistunut irlantilainen Dominic Olney tuo joukkueeseen valtavan määrän kokemusta ja johtajuutta. Lähes kaikilla pelipaikoilla pelannut Olney tullaan näkemään Spartansissa puolustuksen takakentällä.
Domin pelaajaura alkoi 20-vuotiaana kotikaupunkinsa Coventryn joukkueesta, jonka jälkeen hän pelasi Southamptonin yliopiston joukkueessa voittaen kaksi mestaruutta.
Ensimmäinen kausi Suomessa vuonna 2007 vei Seinäjoki Crocodilesin mukana aina Vaahteramaljaan asti, jossa laitahyökkääjänä pelannut Olney kirjasi tilastoihin 10 kiinniottoa ja yli 100 jaardia, mutta ottelu päättyi kirvelevään 1 pisteen tappioon.
Bearsin ja Crocodilesin lisäksi Olney on nähty Suomessa myös Kouvola Indiansin ja Helsinki Wolverinesin, ja Espanjassa Sueca Ricersin ja Valencia Firebatsin, paidassa.

Irlannin maajoukkuetta Olney on edustanut vuosina 2018, 2019 ja 2022.

Olney odottaa innolla kautta Spartansin kanssa:

”With the Spartans I genuinely love the experience, it’s great to be with some very knowledgeable coaches and play with a lot of great players that I’ve known for a while. I’m really looking forward to the season.”

Porin ulkopuolella käyminen helpottaa myös suomen kielen opiskelua:

”Mä ymmärrän paljon, kun meidän valmentaja puhu pelistä, mutta asun Porissa ja on tosi vaikea oppia suomea, koska kaikki ihmiset puhuu Porin murre.”

Suonpään (71) ensimmäinen kausi Porin paidassa. Pelinrakentajana Dominic Olney (13). Kuva: Laura Helminen

Toinen roppakaupalla Spartansiin kokemusta tuova pelaaja on 35-vuotias Teemu Jokinen, jolle tuleva kausi on 15.

”Teemu on iso hybridipelaaja, joka antaa hyökkäykselle mahdollisuuden suunnitella ja toteuttaa. Mies on pelannu laitahyökkääjänä ja hyökkäyksen linjassa mikä on harvinainen, mutta herkullinen kombo”, kommentoi päävalmentaja Uusitalo.

Bearsia koko uransa edustaneen Jokisen palkintokaapista löytyy kaksi hopeaa I-divisioonasta, kaksi mestaruutta II-divisioonasta ja III-divisioonan mestaruus.

”Kiva tälleen kypsässä 35-vuoden iässä päästä muuallakin pelaamaan”, naurahtaa Jokinen. ”Huikee pöhinä on kyllä jengissä! Valmennus on todella hyvää sekä ammattitaitoista ja sitä on paljon. Pelaajilta löytyy taitoa, kokemusta sekä nuorilta innokkuutta ja halua oppia ja kehittyä. Eli todella hyvä fiilis on kyllä jäänyt talven leireiltä! Kiva palata pelaamaan sisempänä laitahyökkääjänä muutaman vuoden hyökkäyksen linjassa pelaamisen jälkeen.”

Nuorempaa kaartia edustaa vuonna 2006 syntynyt puolustuksen takakentän Matias Valkama, mutta pelikokemusta häneltäkin löytyy jo viiden kauden verran. Peliälystä ja osaamisesta kertoo myös Bearsin juniorijoukkueen puolustuksen koordinaattorina toimiminen. Spartansiin Valkaman sai tulemaan hyvä valmennustiimi ja joukkueen loistava ilmapiiri.
Päävalmentaja Uusitalolle Valkama on tuttu valmentamastaan Suomen U17 maajoukkueesta ja odotukset ovat korkealla:

”Nuori pelaaja, jolla on parhaat vuodet edessä. Porin U17 joukkueen puolustuksen MVP ja nuorisomaajoukkueiden runkopelaaja. Häneltä odotetaan ensi kaudella paljon.”

Valkama (4) taistelemassa pallosta. Kuva: Laura Helminen

Porilaisista vähiten kokemusta jenkkifutiksen parissa omaavalle 25-vuotiaalle Arttu Suonpäälle tuleva kausi on uran toinen. Aiempaa urheilutaustaa löytyy kuitenkin brasilialaisesta jujutsusta ja lukkopainista, joten vahvaa vääntämistä on odotettavissa hyökkäyksen linjassa. Uusitalon mukaan Suonpää onkin vahvasti mukana taistelemassa peliajasta:

”Artun mukana saatiin hyökkäyksen linjaan syvyyttä mitä kaivattiin. Mies ei ole pelannut kauaa, mutta jo nyt murtautunut taistelemaan startterin paikasta.”

Suonpäälle talven harjoitusleirit ovat maistuneet:

”Parit Spartansin leirit ollut mukana ja maistuneet todella hyvältä. Minut otettiin heti mukaan joukkoon ja tuntui heti siltä, että on tervetullut. Treenit on ollut opettavaisia ja kovia ja paljon olen oppinut uutta. Tykkään kovasta menosta, mitä Spartansin leireillä on ollut ja, että saa olla osa joukkuetta.”

Odotukset tulevaa kautta kohtaan ovat korkealla:

”Odotan että joukkue menestyy ja taistelemme mestaruudesta!”


Spartansin kausi I-divisioonassa alkaa vierasottelulla Oulussa 27.5.